Tryggonline - säkerhet på nätet

Direktlänk till inlägg 10 februari 2022

Rädda ditt sparande från Riksbanken!

Av Sven Axelsson - 10 februari 2022 20:13

 


För riksbankens ledning tycks valet enkelt. Varför riskera att i framtiden hamna på de anklagades bänk för att genom räntehöjningar orsakat en bopriskrasch när de helt riskfritt kan låta bli? Regering, låntagare och exportföretag – ingen är intresserad av en räntehöjning.


Rädda sparandet med valutakonto


Bevarande av penningvärdet är som bekand inte en svensk paradgren. Den som har ett stort sparande i svenska kronor gör klokt i att öppna ett valutakonto i USD eller EUR och flytta sina pengar till säkrare domäner. Ett valutakonto kan enkelt öppnas hos SEB eller Handelsbanken.


Krafttag mot inflationen väntas i USA


I den senaste undersökningen som genomfördes i samarbete med Financial Times av Initiative on Global Markets vid University of Chicago Booth School of Business tyder mycket på en mycket mer aggressiv strategi för att strama åt penningpolitiken än vad Feds senaste prognoser och marknadsförväntningar indikerar.


Drygt 70 procent av de tillfrågade tror att Fed kommer att höja räntan med minst en kvarts procentenhet 2022, och nästan 20 procent räknar med att flytten kommer under årets första sex månader. Det är långt tidigare än 2023 års lyft från dagens nära nollnivåer som Fed-tjänstemän skrev in redan i juni.


För att kunna höja räntan 2022 förväntar sig de flesta av de 49 ekonomer som tillfrågades i FT-IGM US Macroeconomists Survey att Fed snart kommer att avslöja sina planer på att börja minska eller "avsmalna" sitt program på 120 miljarder dollar i månaden i obligationsköp och slutföra processen till nästa år.


Den amerikanska centralbanken har förbundit sig till den nuvarande köptakten tills den ser "betydande ytterligare framsteg" mot genomsnittlig inflation på 2 procent och maximal sysselsättning. Det första målet har redan uppfyllts, har tjänstemännen sagt, med utrymme för förbättringar på det andra.


Mer än 40 procent av ekonomerna tror att Fed kommer att meddela avsmalnande vid sitt möte i november, med 31 procent som förväntar sig det i december. Tidslinjen kan glida om coronavirussmitta sprider sig ytterligare och anställningsstopp, varnade många ekonomer – en fjärdedel förväntade sig inget besked förrän nästa år.


Undersökningsresultaten, som samlats in mellan den 3 september och den 8 september, stämmer väl överens med de åsikter som framförts av mer "hökaktiga" medlemmar i Feds policysättande Federal Open Market Committee, som oroar sig för stigande konsumentpriser och hävdar att den amerikanska ekonomin kan stå emot mindre stöd.


"År 2022 kommer det att finnas en tillräckligt stark arbetsmarknad med tillräckligt stark lönetillväxt och tillräcklig oro för att inte vilja att inflationen ska ligga över 2 procent länge", säger undersökningsdeltagaren Stephen Cecchetti, ekonom vid Brandeis University, som tidigare lett den monetära och ekonomiska avdelningen vid Bank for International Settlements.


Den yrande efterfrågan från konsumenterna ökar med uppdämda besparingar vid sidan av allvarliga flaskhalsar i utbudet och andra brister har drivit inflationen till sin högsta takt på 13 år och väckt oro för att pristrycket kommer att bestå.


Ekonomerna, som angav ytterligare försörjningsstörningar som en topprisk, höjde sin medianprognos för årets slut för Feds föredragna inflationsmätning – centrala personliga konsumtionsutgifter, eller PCE – till 3,7 procent, upp från 3 procent i juni. Nästan 70 procent uppgav också att det var "något" eller "mycket" sannolikt att denna mätare fortfarande skulle överstiga 2 procent på årsbasis i slutet av 2022.


Enligt ekonomerna kan inflationstakten vara tillräckligt hög för att tvinga Fed att kort ändra sitt mål om maximal sysselsättning och i stället höja räntan innan den amerikanska arbetsmarknaden har läkt helt.


Arbetslösheten väntas förbli envist hög i år, med ekonomernas medianestimat på 4,9 procent för december. Förra månaden låg den på 5,2 procent. Den takten i jobbtillväxten innebär att arbetslösheten inte skulle sjunka tillbaka till nivån före pandemin på 3,5 procent förrän 2023, uppgav 43 procent av de tillfrågade, medan 23 procent antog att det kunde ta till 2024 eller senare.


"De kommer att göra ett makrofel [och] höja räntorna för tidigt", sade panelisten Danny Blanchflower, ekonom vid Dartmouth University och tidigare medlem av Bank of Englands penningpolitiska kommitté. Han tillade att arbetslösheten kan sjunka så lågt som 2,5 procent innan den bidrar till inflationen och varnade för att risken för att arbetsmarknaden sputtrar var "enormt högre" än utsikterna att sysselsättningen förbättras snabbt.


Inflation eller avtagande tillväxt i fokus för bank of England och ECB?


De första veckorna 2022 har väckt stor uppståndelse för båda centralbankerna. BOE levererade räntehöjningar för första gången sedan 2004, medan ECB abrupt övergav sin "head in the sand"-strategi för att tona ned inflationstrycket. Det kvarstår dock fortfarande viktiga frågor om den kortsiktiga räntebanan för båda dessa stora centralbanker.


BOE:s chefsekonoms varning


Den räntehöjning på 25 punkter som BOE tog ut i februari följde på räntehöjningen på 15 punkter i december, vilket var första gången sedan 2004 som räntorna höjdes i på varandra följande möten. Med den brittiska inflationen på sin högsta nivå på 30 år finns det goda skäl att tro att ytterligare åtstramningar är på gång.

Under den senaste veckan har BOE:s chefsekonom Huw Pill gett motstridiga signaler om takten i räntehöjningarna. 


Den 4 februari sade han att "så länge saker och ting utspelar sig brett som vi förväntar oss, förväntar vi oss en ytterligare blygsam åtstramning av penningpolitiken som skulle omfatta en höjning av bankräntan.". Men den 9 februari noterade han att han oroade sig för att "om man vid ovanligt stora politiska åtgärder kan validera en marknadsberättelse om att bankpolitiken antingen är fot-till-golvet på gaspedalen eller fot-till-golvet med bromsen.".


Räntemarknaderna överträffar ECB:s tjänstemän


ECB:s ordförande Christine Lagarde överraskade finansmarknaderna under den första veckan i februari när hon övergav ECB:s motsträviga syn på inflation och räntehöjningar, vilket förde fram möjligheten att höjningar kan komma senare i år när ECB:s obligationsköpsverksamhet upphört.


Men det verkar fortfarande finnas en koppling mellan ECB:s beslutsfattare och räntemarknaderna. Räntemarknaderna förväntar sig minst en räntehöjning under första halvåret 2022, medan flera tjänstemän fortfarande antyder att ECB kommer att vara långsam med att reagera på överskjutande inflationstryck.


På söndagen antydde ECB-rådsmedlemmen Klaas Knot att den första räntehöjningen kan komma i slutet av året. Den nya chefen för Tysklands centralbank, Bundesbank, Joachim Nagel, noterade att "räntorna kan höjas innan året är över". I ett blogginlägg i dag kommenterade ECB:s chefsekonom Philip Lane att "logiken bakom en stadig hållning till penningpolitiken förstärks om flaskhalsarna främst är externa till sin natur".


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven Axelsson - 25 augusti 2023 01:18


Riksbanken höjer räntan för att bekämpa inflationen, men hur fungerar det egentligen?   Det är många som har svårt att få det att gå ihop att högre kostnader för hushåll och företag i form av dyare lån kan vara något positivt för ekonomin.   ...

Av Sven Axelsson - 30 juli 2021 21:04


Att låna ”utan UC” ha blivit populärt. Vad beror det på och varför har folk blivit rädda för UC?   Ett lån utan UC är precis vad det låter som – ett lån som ges utan kreditupplysning från Upplysningscentralen. Det är vanligt att...

Av Sven Axelsson - 19 augusti 2015 08:37


  Argentina som på 1920-talet hade en av världens högsta BNP per capita har haft ett tufft århundrande bakom sig. Landets senaste skuldkriser har lett till en nedåtgående spiral i levnadsstandard under hela 2000-talet. Internationella investerare är...

Av Sven Axelsson - 26 juni 2015 08:22


Företag inom snabblånebranschen och deras produkter har ett (ofta välförtjänt) dåligt rykte. Många pratar om sms lån i negativa termer på grund av de höga räntor och avgifter som förknippas med låneformen. Snabblån ges över internet och ofta är krav...

Av Sven Axelsson - 8 augusti 2014 18:14


Här är några tips som kan förenkla din väg till ekonomisk framgång. De fungerar för alla, garanterat. Enligt min erfarenhet är det de enda saker som fungerar. Om du väljer att följa dem, blir du inte rik i år men du sätter dig i en säker sits för at...

Presentation


Tryggonline - säkerhet på nätet

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

När gör riksbanken sin första räntehöjning?
 Första halvåret 2022
 Andra halvåret 2022
 Första halvåret 2023
 Andra halvåret 2023
 Första halvåret 2024
 Andra halvåret 2024

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2022 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards