Tryggonline - säkerhet på nätet

Direktlänk till inlägg 30 juli 2021

Varför vill så många låna utan uc?

Av Sven Axelsson - 30 juli 2021 21:04

Att låna ”utan UC” ha blivit populärt. Vad beror det på och varför har folk blivit rädda för UC?


Ett lån utan UC är precis vad det låter som – ett lån som ges utan kreditupplysning från Upplysningscentralen. Det är vanligt att den som vill ta ett snabblån vill undvika att det registreras hos UC.  Även om de kan tyckas tilltalande för dem med dålig kreditvärdighet, finns det inget "säkert" lån helt utan kreditkontroll. Alla långivare i Sverige gör någon form av kreditkontroll före utlåning. 


Upplysningscentralen ägs av de svenska storbankerna. UC hämtar information från offentliga register och storbankerna som sammanställs och kan beställas som en kreditupplysning.  


Lån utan kreditkontroll från UC är lån där det görs en mjukare kreditutredning för att granska låntagarens kredithistorik. I stället för att ta fram en sökandes all information från


Upplysningscentralen som har information om inkomster, bankinformation och en rad andra kriterier används en upplysning från någon annan stans. Den här typen av lån är vanlig för mindre blancolån, snabblån och även krediter som inte är i form av lån.


Här kan du läsa mer om lån utan UC. Lån utan att bli registrerad hos UC kan vara lockande för dem som behöver lite snabba kontanter. Kanske vill de inte att en kreditförfrågan ska visas på deras kredithistorik, eller så kanske de tror att få lån utan kreditkontroll är deras enda alternativ.


 

Att få ett större lån som kräver en kreditkontroll kan vara en längre och svårare process. Det rekommenderas dock starkt för din egen säkerhet att du aldrig ingår ett låneavtal med en obehörig långivare som erbjuder lån utan kreditkontroll. Innan du vänder sig till en långivare, om du är osäker på deras referenser, kan du kontrollera om de står under finansinspektionens tillsyn i registret över finansiella tjänster.


Fördelen med ett lån utan kreditkontroll till konsumenten är ofta en snabb och enkel ansökningsprocess med medel som görs tillgängliga antingen samma dag eller nästa. Nackdelen är att de kan vara kostsamma att få, med avgifter och räntor som snabbt summeras om lånet inte betalas tillbaka i tid.


Många långivare utför en mjuk kreditförfrågan innan de fattar sina godkännandebeslut. En mjuk kreditförfrågan är en typ av kreditförfrågan som inte påverkar en persons kreditpoäng. Mjuka förfrågningar kan eller får inte registreras i en persons kreditrapport, beroende på kreditbyrå, och kommer inte att vara synliga för långivare.


Vad är en kreditkontroll?


Kreditkontroller är bedömningar som används av långivare för att räkna ut hur sannolikt det är att de får pengar lånade till en låntagare tillbaka, och därmed hur riskabelt lånet är. Betyget du får från en kreditkontroll baseras på din nuvarande och tidigare ekonomiska situation.


Det finns två typer av kreditkontroll. En mjuk kontroll är en kort bakgrundskontroll utförd av långivaren och baseras på viktiga bitar av information. Dessa ger en indikation på hur troligt det är att du betalar tillbaka ett lån men är osynlig för andra långivare och kommer därför inte att påverka din sannolikhet att få ett lån hos en annan leverantör.


En hård kontroll är en fullständig kontroll av din ekonomiska situation och historia. Dessa kontroller finns kvar i ditt register i ett år och kommer att vara synliga för alla andra långivare.

Långivare letar efter ett antal saker när de utför kreditkontroller, till exempel:

  • Vad du gör för arbete och hur mycket du tjänar
  • Var du bor eller tidigare har bott, och hur länge
  • Hur mycket skuld du för närvarande har
  • Om du har ansökt om konkurs
  • Underlåtenhet att betala lån som lett till utmätning exempelvis av en bil eller ett hus
  • § Eventuella tidigare domar från kronofogden





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven Axelsson - 25 augusti 2023 01:18


Riksbanken höjer räntan för att bekämpa inflationen, men hur fungerar det egentligen?   Det är många som har svårt att få det att gå ihop att högre kostnader för hushåll och företag i form av dyare lån kan vara något positivt för ekonomin.   ...

Av Sven Axelsson - 10 februari 2022 20:13


    För riksbankens ledning tycks valet enkelt. Varför riskera att i framtiden hamna på de anklagades bänk för att genom räntehöjningar orsakat en bopriskrasch när de helt riskfritt kan låta bli? Regering, låntagare och exportföretag – ing...

Av Sven Axelsson - 19 augusti 2015 08:37


  Argentina som på 1920-talet hade en av världens högsta BNP per capita har haft ett tufft århundrande bakom sig. Landets senaste skuldkriser har lett till en nedåtgående spiral i levnadsstandard under hela 2000-talet. Internationella investerare är...

Av Sven Axelsson - 26 juni 2015 08:22


Företag inom snabblånebranschen och deras produkter har ett (ofta välförtjänt) dåligt rykte. Många pratar om sms lån i negativa termer på grund av de höga räntor och avgifter som förknippas med låneformen. Snabblån ges över internet och ofta är krav...

Av Sven Axelsson - 8 augusti 2014 18:14


Här är några tips som kan förenkla din väg till ekonomisk framgång. De fungerar för alla, garanterat. Enligt min erfarenhet är det de enda saker som fungerar. Om du väljer att följa dem, blir du inte rik i år men du sätter dig i en säker sits för at...

Presentation


Tryggonline - säkerhet på nätet

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

När gör riksbanken sin första räntehöjning?
 Första halvåret 2022
 Andra halvåret 2022
 Första halvåret 2023
 Andra halvåret 2023
 Första halvåret 2024
 Andra halvåret 2024

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards