Tryggonline - säkerhet på nätet

Direktlänk till inlägg 26 juni 2015

Snabblån kan lätt bli en skuldfälla

Av Sven Axelsson - 26 juni 2015 08:22

Företag inom snabblånebranschen och deras produkter har ett (ofta välförtjänt) dåligt rykte. Många pratar om sms lån i negativa termer på grund av de höga räntor och avgifter som förknippas med låneformen. Snabblån ges över internet och ofta är kraven nästan obefintliga. Lånen skall dock betalas tillbaks på kort tid, ofta 30 dagar.


Avgiften är hög för den korta tid du lånar pengarna. Människor använder ofta lån som en tillfällig åtgärd när de har ont om kontanter och behöver pengar snabbt.


Faran med sms lån är att du kan bli inlåst i en cirkel av nya lån efter varje betalningsperiod. Lånets hela kostnad beror på hur länge du fortsätter att ta dem. Generellt är lån för relativt små belopp en eller ett par tusenlappar. Problemet är att de flesta konsumenter som använder lånen redan har det knapert och hankar sig fram. När pengarna kommer har de redan för lite att leva på för resten av månaden. Det kan bli en ond cirkel eftersom du låna bara en gång för att hantera en nödsituation, men är tvungen att ta ett nytt lån bara för att betala tillbaks det gamla.


Många människor som använder snabblån fastnar i den här fällan och kommer inte ur den. Det blir ännu värre om du tar mer än ett lån i taget. Det kan vara mycket svårt att bryta sig ur den onda cirkeln.


Det måste börja med att upprätta en hushållsbudget och göra kortsiktiga uppoffringar för att sluta använda avlöningsdag lån. Du kan även behöva sälja några av dina saker eller ta ett andra jobb för att komma på fötter igen. Snabblån är som ett beroende som måste brytas.


Du kan börja genom att titta på dina kostnader för månaden. Detta innebär att du skär ner allt utom det allra nödvändigaste som din hyra, mat och andra fasta utgifter. Alla andra utgifter blir det stopp för tills du har tillräckligt för att sluta använda sms lån. Avsätt extra pengar, så att du inte behöver att ett snabblån och betala sedan tillbaka det belopp som du är skyldig.


Det kan ta några månader av gnetande men när du har sparat tillräckligt kommer du inte längre att behöva förlita dig på dyra lån för att överleva. Desto tuffare du är desto snabbare kan du spara. Många banker erbjuder lån med lägre ränta som kan hjälpa dig att få ner månadsutgifterna. Även ett kreditkort kan vara ett bra alternativ så länge du arbetar för att betala av saldot snabbt.


Du kan förhindra framtida problem genom att spara några tusen att täcka nödsituationer. Din nödfond bör eliminera behovet av att låna pengar. Det kan också hjälpa dig täcka finansiella nödlägen som bilreparationer eller tandläkarräkningar. Många människor som använder sms lån följer inte en månadsbudget och har ofta en låg inkomst. Den som fått problem med sms lån och inte kan tar sig ur kan med fördel läsa mer om hur du tar dig ur skuldfällan.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven Axelsson - 25 augusti 2023 01:18


Riksbanken höjer räntan för att bekämpa inflationen, men hur fungerar det egentligen?   Det är många som har svårt att få det att gå ihop att högre kostnader för hushåll och företag i form av dyare lån kan vara något positivt för ekonomin.   ...

Av Sven Axelsson - 10 februari 2022 20:13


    För riksbankens ledning tycks valet enkelt. Varför riskera att i framtiden hamna på de anklagades bänk för att genom räntehöjningar orsakat en bopriskrasch när de helt riskfritt kan låta bli? Regering, låntagare och exportföretag – ing...

Av Sven Axelsson - 30 juli 2021 21:04


Att låna ”utan UC” ha blivit populärt. Vad beror det på och varför har folk blivit rädda för UC?   Ett lån utan UC är precis vad det låter som – ett lån som ges utan kreditupplysning från Upplysningscentralen. Det är vanligt att...

Av Sven Axelsson - 19 augusti 2015 08:37


  Argentina som på 1920-talet hade en av världens högsta BNP per capita har haft ett tufft århundrande bakom sig. Landets senaste skuldkriser har lett till en nedåtgående spiral i levnadsstandard under hela 2000-talet. Internationella investerare är...

Av Sven Axelsson - 8 augusti 2014 18:14


Här är några tips som kan förenkla din väg till ekonomisk framgång. De fungerar för alla, garanterat. Enligt min erfarenhet är det de enda saker som fungerar. Om du väljer att följa dem, blir du inte rik i år men du sätter dig i en säker sits för at...

Presentation


Tryggonline - säkerhet på nätet

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

När gör riksbanken sin första räntehöjning?
 Första halvåret 2022
 Andra halvåret 2022
 Första halvåret 2023
 Andra halvåret 2023
 Första halvåret 2024
 Andra halvåret 2024

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards